Drupal 8

Zeg je Drupal dan zeg je Views, bij uitstek de meest populaire Drupal module. Je kunt er namelijk alle content binnen jouw website mee ordenen zoals je zelf wilt. Wat binnen andere systemen uren programmeren kost lukt je met Views in een fractie van de tijd. Eigenlijk onmisbaar en daarom nu geïntegreerd binnen Drupal core.

ALLE CONFIGURATIE BUITEN DE DATABASE

Waar Features alleen bepaalde modules ondersteunt zal Drupal 8 geen enkele instelling alleen in de database opslaan waardoor het bouwen, onderhouden en updaten van websites een stuk aangenamer wordt

Drupal 8 zal een nieuwe theming engine gaan gebruiken: Twig. Deze extra laag tussen de back-end en de front-end maakt dat er bij het bouwen van een template geen PHP code gebruikt hoeft te worden en daardoor wordt Drupal nog veiliger. Themers kunnen de simpele codes van Twig gebruiken om bepaalde functionaliteiten toe te voegen aan het thema.

Drupal 8 is volledig responsive. Dat wil zeggen dat je een Drupal 8 website vanaf elk apparaat en in alle resoluties kunt installeren, bekijken en beheren. Integratie van de Picture en Breakpoint module zorgen ervoor dat afbeeldingen voor elk apparaat worden geoptimaliseerd. Ook kun je via een interface voor elke resolutie een andere layout creëren.

Door RESTfull webservices kun je de content in jouw Drupal websites in XML of JSON formaat beschikbaar stellen voor andere websites en applicaties. Het uitwisselen van data tussen systemen is belangrijker dan ooit en Drupal 8 gaat op dit punt dus met de tijd mee.

In Drupal 8 zijn reacties een apart veld zoals nu alleen het geval wanneer je Display Suite hebt geïnstalleerd. Ook hoef je geen Datum, Entity reference, Link, Date, E-mail of Telephone veld meer te installeren, ze zijn al aanwezig waardoor Drupal nog veelzijdiger wordt, ook omdat je deze velden kunt gebruiken in je formulieren, zoals een contact formulier.

THIRD-PARTY TECHNIEKEN EN BEST-PRACTICES

Symphony 2, Backbone.js, Underscore.js, Guzzle, Assetic, het zegt je misschien niet veel maar het zijn stuk voor stuk bewezen componenten in de wereld van open-source software. Een belangrijker peiler voor Drupal 8 is om het wiel niet opnieuw uit te vinden maar gebruik te maken van bestaande ontwikkelingen en sterker te worden door de uitwisseling van know-how met andere community's.

Teksten aanpassen direct op de website zonder eerst naar de beheerpagina's te hoeven gaan. Sommigen noemen het een verkooptrucje maar voor een grote groep gebruikers zal dit zeker een meerwaarde betekenen.

Nu al kent Drupal geen gelijke binnen de open-source CMS'en als het aankomt op meertaligheid. In Drupal 8 zullen de features van de beste multilanguage modules geïntegreerd worden, zoals automatisch taal updates van modules en de volledige vertaling van interface en content, van velden tot Views. Het hele meertaligheid systeem is van de grond af opnieuw opgebouwd.

Tijdens of na de installatie van Drupal 8 zul je content en instellingen van je vorige Drupal 6 of Drupal 7 website kunnen importeren. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat hoe meer modules je vorige website heeft - en zeker als een deel hiervan bestaat uit custom modules - dat je je handen waarschijnlijk niet schoon zult houden.